Ruim 37.000 m2 zonnepark geeft het gesloten deel van de Afvalzorg stortlocatie Wieringermeer duurzaam een tweede leven. Bij dit zonnepark is gebruik gemaakt van de bijzondere fundering Solarbase.
Deze duurzame fundering voor zonnepanelen is ontwikkeld uit secundaire bouwstoffen. Met als belangrijkste bestanddeel bodemas. NaviQ is in dit project verantwoordelijk voor de levering van circa 50.000 ton bodemas dat op deze manier veilig en nuttig is toegepast.
Solarbase heeft goede verankerings- en funderingstechnische eigenschappen. De verankering van de zonnepanelen vindt plaats de Solarbase fundering. Boren in de ondergrond is niet nodig. Daardoor kunnen de zonnepanelen op nagenoeg iedere ondergrond worden geplaatst. Kortom een goede oplossing om zonnepanelen veilig en duurzaam te funderen op stortlocaties, dijken en geluidswallen.
Een goed alternatief
Solarbase is per vierkante meter goedkoper dan een conventionele betonfundering die nu vaak wordt toegepast. Met Solarbase kunnen de zonnepanelen dicht bij de grond worden geplaatst. Hierdoor vindt er minder windbelasting plaats en is minder staal nodig. Maaiwerk en erosieproblemen izijn verleden tijd. Hierdoor zullen ook de kosten voor onderhoud lager uitvallen.
Stroom voor 1000 huishoudens
De 11.000 zonnepanelen leveren duurzame stroom op, voldoende voor 1000 huishoudens. Bovendien levert het park een CO2-reductie op van 1.830 ton. Het is een eerste stap naar een grootschalig zonnepark. De intentie is om het zonnepark de komende jaren uit te breiden naar 14 ha.